Onderhoud

Hoe was ik mijn product het beste?

Kleding kun je het beste zo min mogelijk wassen, om verschillende redenen, maar behoud is er zeker één van. Veel jassen hebben een DWR (Deep Water Repellent) finish ondergaan. Dat zorgt ervoor dat de stof waterafstotend wordt. Met elke wasbeurt verdwijnt er wat van deze coating. De jas wordt op den duur minder water-dicht en de coating, die meestal erg milieu belastend is (bevat vaak PFAS), komt in het water terecht. Mocht je een vlek hebben, kun je dit in veel gevallen gewoon afnemen met een vochtige doek!

 

Voor synthetische stoffen geldt ook nog eens dat er tijdens het wassen vezels loslaten en terecht komen in het afvalwater. Deze vezels zijn zo klein dat er niet uitgefilterd kunnen worden en ze uiteindelijk terug te vinden zijn in ons oppervlaktewater. Wat héél slecht is voor je kleding is het gebruik van wasverzachter. Dit maakt de vezels letterlijk minder sterk waardoor er eerder slijtage zal optreden. 

 

Jassen kun je goed laten luchten in de kou. Hang je jas een nachtje in de schuur om luchtjes kwijt te raken. Hang je je jas weg omdat het seizoen veranderd, zorg er dan voor dat de jas in een droge omgeving wordt opgeslagen.  

 

 

 

 

 

 

 

Hoe behandel ik dons het beste?

Dons is een geweldig product; heerlijk warm, ademend en licht. Het is minder geschikt in de regen omdat het dons zijn loft (vulkracht) verliest. Producten met dons vragen om een speciale behandeling. Er bestaat speciaal wasmiddel voor dons en let vooral even op de wasinstructie op het label. Was één dons product tegelijk. Op het moment dat je dons wast komt het verkreukt en verschrompeld uit de machine. Het dons moet de tijd krijgen om volledig droog te worden, bij voorkeur liggend. Dit kan soms tot wel twee weken duren! Het drogen vergt veel aandacht omdat het dons meerdere keren opgeklopt moet worden. Soms moeten de veertjes los gehaald worden om er weer lucht tussen te krijgen. Pas als het dons helemaal droog is krijgt het zijn isolerende werking terug.

 

Soms mag een donsjas in de droger en hoef je dus minder lang te wachten. Deze kende je vast al maar een tennisbal toevoegen bij de was zorgt ervoor dat de veertjes minder aan elkaar plakken. Breng een donsjas nooit naar de stomerij! Chemisch reinigen kan de veertjes beschadigen en ervoor zorgen de isolerende functie verloren gaat.

 

Hoe houd ik mijn leren producten mooi?

Leer is een natuurproduct dat diverse behandelingen heeft ondergaan. Het is een product dat in het gebruik kan veranderen van kleur en structuur. Vaak rekt het wat op door de buiging tijdens het lopen. Leer kan slecht tegen vocht, tenzij behandeld met een waterafstotende behandeling. Zorg dat schoenen goed kunnen drogen, ook van binnen! Ze bij de verwarming zetten is niet ideaal, leer droogt uit en kan op den duur gaan scheuren.

 

Laarzen-/schoenspanners zorgen ervoor dat de vorm beter blijft, als de spanners van hout zijn gemaakt nemen ze ook nog eens vocht, zuur en zout op. Kranten zijn een goed alternatief voor (houten) spanners. Bijenwas is bij uitstek geschikt om glad leer in goede conditie te houden. Zorg wel dat vuil verwijderd wordt voordat de bijenwas wordt aangebracht!

 

 

 

 

 

Hoe onderhoud ik wol?

Wol is een natuurproduct met geweldige eigenschappen. Er zijn soorten wol of wolblends die niet of veel minder prikken zoals merino en alpacawol. Wol heeft een hoog isolatievermogen dus het is lekker warm. Daarbij heeft het van de natuurlijke materialen het hoogste absorptievermogen. Je kunt er dus behoorlijk wat in zweten zonder natte plekken te krijgen (zoals bijvoorbeeld bij katoen) doordat het ook goed ademt. Alpacawol heeft unieke eigenschappen ten opzichte van andere wolsoorten. Lees hier de blog over alpacawol.

 

Wol staat bekend om krimpen bij (te) heet wassen. Krimp kan ook ontstaan door een te hoog toerental tijdens het centrifugeren. Volg in alle gevallen de wasinstructie op het label van je wolproduct en het komt prima uit de machine. Het wolprogramma van je wasmachine is vaak beter dan een handwas omdat de temperatuur beter gereguleerd wordt. Wol is van nature antibacterieel en zal daardoor minder snel gaan ruiken dan andere vezels. Gebruik bij voorkeur een wolwasmiddel maar nooit een wasmiddel met bleek of wasverzachter!

 

Wat doe ik tegen pillen? (kleine bolletjes op de stof)

Pillen is een natuurlijk gevolg door wrijving van losse vezels of haartjes bij met name zachte materialen. De bolletjes die ontstaan zijn als het ware vezels die vervilten. Dit proces zegt niks over de kwaliteit van het materiaal en het is in veel gevallen onvermijdelijk. Het is wel mogelijk om pillen zo veel mogelijk te voorkomen. Let op met andere kledingstukken, ritsen of tassen die over het materiaal heen schuren. De pillen zijn gelukkig eenvoudig te verwijderen met een klein apparaatje genaamd anti-piller, ook wel pluizentondeuse genoemd. Met een klein schaartje of bot geworden scheermesje lukt het ook maar doe het heel voorzichtig zodat er geen gaatje ontstaat! Nadat je de pillen enkele keren verwijderd hebt zul je zien dat het steeds minder terugkomt. De losse vezels die het veroorzaken zijn na een poos veelal verdwenen. Pillen is in de regel geen geldige reden voor een klacht.