Lokaal, sociaal & planet friendly. Gratis verzending vanaf €50,-

Nieuwjaarswens!

Gepubliceerd op 9 januari 2021 om 13:36

Lieve hemel, 2020 ligt achter ons en wat een jaar was het! Niemand had een jaar geleden kunnen bedenken in welke situatie we ons momenteel bevinden. Gelukkig werd er afgelopen weken een begin gemaakt met vaccineren. Het stipje op de horizon, het licht aan het einde van de lange corona tunnel. Eindelijk perspectief voor ondernemers en zorgverleners. Maar tot een groot gedeelte van de wereldbevolking gevaccineerd is, blijft het aanmodderen.

 

Het lijkt me wijs om dit platform vrij te houden van al te zware politieke thema’s. Meningen zijn vaak sterk en zelden verbindend. Kijkend naar het jaar dat voor ons ligt is het vrijwel onmogelijk om de olifant in de kamer niet te benoemen. De verdeeldheid is groot en als je als je een willekeurige talkshow aanzet zou je haast gaan denken dat de wereld is verdeeld in believers en non-believers, in links en rechts, in goed en in kwaad. Met grote zekerheid kan ik je zeggen: de échte wereld ziet er (gelukkig) genuanceerder uit!

 

Het lijkt er wel eens op dat een gematigd of genuanceerd standpunt niet interessant is voor de media. Clicks en kijkcijfers zijn leidend. Veruit de meeste mensen zijn op zoek naar hetzelfde, namelijk: een gezonde en veilige leefomgeving voor henzelf en het nageslacht. Fijn werk om te kunnen voorzien in de levensbehoeften en een gevoel van zingeving. Liefde, genegenheid en sociaal contact zijn bovendien van cruciaal belang voor onze geestelijke gesteldheid. Hoe hier vervolgens invulling aan wordt gegeven is uiteraard heel verschillend.

 

De mensen die momenteel vraagtekens zetten bij het corona- of vaccinatie beleid zijn volgens mij vooral gewone mensen met gewone vragen. Door bijvoorbeeld een toeslagenaffaire is het vertrouwen in de overheid gedaald en de soms extreme maatregelen lijken niet altijd stevig onderbouwd. Bepaalde vragen mogen zeker gesteld mogen en het is aan het kabinet is om hier serieus mee om te gaan. Op het gebied van communicatie valt nog een wereld te winnen.

 

Laten we proberen elkaar vooral met respect te benaderen. Mensen met serieuze vragen wegzetten als ‘wappies’ of ‘virusontkenners’ is weinig constructief en werkt polarisatie in de hand. Anderzijds is het goed om te bedenken dat deze situatie nieuw en hoogst uitzonderlijk is en dat het kabinet geen handboek heeft liggen om de situatie perfect te begeleiden. Het kan niet anders dan dat er fouten gemaakt worden. Mocht je het even niet meer trekken, trek dan vooral je wandelschoenen aan en laat de gekte even voor wat het is!

 

Mijn wens voor 2021 is dat er meer begrip en minder polarisatie komt, zeker met de verkiezingen in aantocht. Voor mensen die hard geraakt worden door de maatregelen hoop ik dat het vaccin snel zijn werk gaat doen. Ik hoop dat mensen rust en geluk kunnen vinden in hun eigen kleine bubbel. We worden ineens geconfronteerd met de vanzelfsprekendheid van vrijheid en menselijk contact. Zelf ben ik de natuur (nog) meer gaan waarderen. Met een flinke dosis positiviteit en doorzettingsvermogen komen we hopelijk mentaal sterker uit deze crisis! 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.