Wat is baby alpaca wol?

Gepubliceerd op 4 juni 2022 om 12:24

Baby alpacawol is een eeuwenoud en zeer geliefd materiaal wat komt van de inheemse bevolking in het Andesgebergte. Al voor het Inca tijdperk werd het gebruikt voor de kleding van koningen en koninginnen. Het wordt beschouwd als de beste wol kwaliteit die verkrijgbaar is, zelfs beter dan kasjmier en mohair. De wol heeft van nature bijzondere eigenschappen waardoor het materiaal zo ontzettend geliefd is. INTI Knitwear gebruikt deze speciale wol om de mooiste dingen van te maken.

 

In tegenstelling tot de naam doet vermoeden komt de wol niet van baby alpaca’s. Het is wel de wol van alpaca's, een van de diersoorten die zijn oorsprong vindt in Zuid Amerika. Hoewel ze wel wat weg hebben van lama's, zijn ze zeker niet hetzelfde. De alpaca is over het algemeen kleiner en heeft kleinere en rechtopstaande oren. Ze worden al meer dan 6.000 zorgvuldig gefokt voor hun wol. De eerste schering van de alpaca's dat wordt de baby wol genoemd en daar worden alleen de fijnste haartjes van gebruikt. Hoe dunner de vezels van de wol, hoe zachter het product. De wol is hypoallergeen doordat het van nature - als enige wolsoort - geen lanoline bevat. En dit zijn meteen de redenen waarom zelfs de aller gevoeligste huid het materiaal goed kan verdragen.

 

Belangrijke eigenschappen

Omdat de wol de alpaca van nature tegen allerlei weersinvloeden moet beschermen heeft het allerlei eigenschappen waar we heel blij van worden, het is namelijk waterafstotend, warmte isolerend, lichtgewicht en brandwerend. De alpaca’s leven op grote hoogte waar enorme temperatuurverschillen zijn (+25 overdag en -25 ’s nachts). Om de dieren zowel warm te houden als te verkoelen, past de wol zich aan, aan de lichaamswarmte. Bij kou isoleert het en bij hitte heeft het een koelende werking, oftewel het is thermisch. Door alleen de fijnste haartjes te gebruiken voor het weven van kleding is het bovendien enorm licht van gewicht en dat zit fantastisch.

 

Duurzaam

Doordat het geen lanoline bevat is het makkelijker te bewerken en zijn er minder chemicaliën nodig om het te verven. Dat is zoals jullie waarschijnlijk al kunnen raden, beter voor het milieu. Doordat de haartjes geen schubben hebben, zoals schapenwol, pilt alpacawol veel minder. Dit heeft weer als voordeel dat je kleding langer mooi blijft en dus ook weer duurzamer is. Door bewust bepaalde kledingstukken te kopen en vervolgens te mixen en matchen (lees ook onze blog hierover), is een kledingstuk van alpacawol een investering voor meerdere jaren.

 

Alpaca fokkerij

Alpaca's worden vandaag de dag op verschillende plekken gefokt. Zelfs in Nederland vind je fokkerijen. De wol die gebruikt wordt in de producten van INTI Knitwear komt echter allemaal uit de Andes. Een bewuste reden die alles met dierwelzijn en het vakmanschap van de Peruaanse bevolking te maken heeft. De alpaca’s hebben alle vrijheid en leven in groepen. Ze eten natuurlijk en worden met liefde behandeld. Bekijk hieronder in het filmpje hoe alpaca’s worden gehouden in Peru. Het is een fantastisch land om te bezoeken trouwens, daarover later een reisblog!  

Laura

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.