Wat houdt slow-fashion in?

Gepubliceerd op 19 juni 2020 om 10:08

Slow-fashion is een veelgehoorde term. Vaak (onterecht) gebruikt door marketeers die willen meeliften op deze nieuwe trend. Jammer, want het is in de kern een ontzettend goed concept dat het consumentisme in de Westerse wereld terug kan brengen. Maar wat houdt slow-fashion nou precies in?

 

De cyclische mode oftewel fast-fashion, waarbij een merk 4 of 8 collecties per jaar uitbrengt, is al decennialang de norm. Deze collecties komen tot stand door een vaste routine; ontwerpen, materialen sourcen, monsters maken, verkoop aan retail, produceren en uitleveren. Bij de grote ketens worden er nog veel meer collecties gemaakt. De artikelen komen in de winkels terecht en daar wordt de consument getriggerd om zich volgens de nieuwste trends aan te kleden.

 

Een van de meest vervuilende industrieën 

Veel van deze kleding gaat één of twee seizoenen mee. Daarna is het versleten of het modebeeld is alweer veranderd. Omdat mode vaak goed betaalbaar is zijn we er aan gewend geraakt om onszelf elk seizoen in het nieuw te steken. Wist je trouwens dat de meeste retouren van een webshop vernietigd worden? Daardoor worden alleen in Nederland jaarlijks zo'n 1,2 miljoen nieuwe kledingstukken vernietigd! Niet zo gek dus dat de textielindustrie, na de olie-industrie, de meest vervuilende industrie ter wereld is.

 

Valt wel mee?

Waarschijnlijk ken je de meeste argumenten al waarom fashion zó vervuilend en slecht is; pesticiden, insecticiden, zware metalen, waterverbruik, CO2 uitstoot, micro plastics, afvalberg, werkomstandigheden, kinderarbeid en dierenleed. Ondanks dat blijft het ver-van-ons-bed. Merken en ketens verhullen zich vaak achter een ‘code of conduct’ (in veel gevallen een farce!) waardoor we geneigd zijn te denken dat het wel meevalt en dat we ons best doen er wat aan te veranderen.

 

Kwaliteit van belang

Alles waar fast-fashion voor staat probeert slow-fashion niet te zijn. Het staat voor het loslaten van modetrends en het op zoek gaan naar de eigen identiteit. Je zoekt stukken uit die je nodig hebt en die bij je passen ongeacht het modebeeld. De kwaliteit is van belang omdat je er lang mee wil doen. Vivienne Westwood omschreef het als volgt “Buy less, choose better and make it last”.

 

Consuminderen

Een hele gezonde way of life als je het ons vraagt. Gelukkig geven steeds meer mensen aan te willen consuminderen en zien we ook de noodzaak ervan in. Een concept wat wij als Studio Hygge in ieder geval een warm hart toedragen en waar wij graag ons steentje in bij willen dragen. Voor iedereen die zich aangesproken voelt door slow-fashion zijn wij er. Of je nu al helemaal into de duurzame en tijdloze mode bent of wilt beginnen met het creëren van een duurzame basis. Kijk dus vooral nog wat verder rond om inspiratie op te doen.

 

Indrukwekkend films

Wil je  meer weten over de wereld achter de fast-fashion? Deze indrukwekkende films geven een inkijkje:

  • The true cost 
  • Bitter seeds
  • China Blue
  • River Blue
  • The hunt for a living wage
  • Cloths to die for 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.