De keerzijde van katoen

Gepubliceerd op 3 juli 2020 om 10:08

Afgelopen week kwamen er wederom verontrustende berichten naar buiten dat de mensenrechten van Oeigoeren ernstig geschonden worden. Zij zouden gedwongen arbeid verrichten in werkkampen. Er werd gesuggereerd dat inmiddels 20% van de ruwe katoen door dwangarbeid verkregen wordt. Dit onderwerp trok onze aandacht en we zijn ons gaan verdiepen.

 

De Oeigoeren zijn een etnische minderheid die leven in de regio Xinjiang in het Noordwesten van China. Zij zijn een Turkssprekende islamitische minderheid en de Chinese regering heeft, volgens Amnesty Nederland, ruim één miljoen mensen opgesloten in heropvoedingskampen. In deze kampen worden zij gedwongen hun cultuur op te geven en te werken op onder andere katoenvelden. Saillant detail is dat president Trump recent een wet heeft goedgekeurd die sancties kan opleggen aan Chinese functionarissen die zich bezighouden met de mensenrechtenschendingen.

 

Actiegroepen verhogen nu ook de druk en hebben een lijst gepubliceerd met merken die katoen zouden kopen uit de regio Xinjiang. Op de lijst zijn bekende merknamen en grote ketens te vinden. Zij ontkennen veelal of zijn zich niet bewust van de herkomst van de ruwe materialen. Het is een feit dat 84% van China’s katoenproductie (20% van de wereldwijde katoenproductie) afkomstig is uit deze regio en daardoor volop in de kledingrekken is terug te vinden.

 

Deze uitkomst benadrukt nog maar eens de noodzaak om kritisch naar de textielindustrie te blijven kijken als het gaat om vervuiling en arbeidsomstandigheden. Vaak hebben merken hun waarden vastgesteld in een code-of-conduct maar helaas blijkt daar in de praktijk weinig van terecht te komen. Alleen door je kritisch op te stellen richting producenten en andere aanbieders zal er wat veranderen.  

 

De onderzoekers roepen regeringen, merken en andere belanghebbenden op om samen de economische en politieke druk op de Chinese regering op te bouwen om dwangarbeid in de Oeigoerse regio te beëindigen. Kijk even hier als je meer wil weten over het onderzoek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.