6 Tips om te leren combineren

Gepubliceerd op 31 maart 2020 om 10:07

We kennen het allemaal; een enorme kledingkast vol met spullen maar het gevoel dat je niks hebt om aan te trekken. Veel kleding ligt daar maar omdat je niet goed weet hoe je het kunt dragen of omdat je het eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. Omdat we af willen van ‘fast fashion’, maar ook niet ongevoelig zijn voor de laatste mode geven je wat tips om beter te combineren. Door dat te doen zijn je kledingstukken beter bruikbaar en hoef je die enorme stapel niet verder aan te vullen.

 

1 De kledingkast

Trek elk seizoen een paar uur uit om kritisch te kijken naar je eigen kledingkast. Hang kleding op kleur en leg vooraan wat bij het seizoen past. Vaak kom je dingen tegen die je al lange tijd verloren had gewaand. Gooi spullen niet te snel weg want wie weet hoe snel flare jeans weer in de mode raken. 

 

En als je dan toch je kast aan het opruimen bent, is het raadzaam om wat combinaties uit te proberen. Mensen zijn gewoontedieren en trekken graag dezelfde setjes aan. Mix de niet zo voor de hand liggende stukken eens met elkaar om te zien of er toevallig een hele leuke combi bij zit!

 

2 Basics

Wat zijn voor jou onmisbare items? Meestal komt het neer op een bepaalde jeans en die perfecte zwarte broek, een aantal shirts en die heerlijke warme jas. Zorg dat je basics op orde zijn zodat je daarop niet misgrijpt. Je kunt je zomerstukken langer doordragen als je met laagjes werkt. In de zomer kun je dat heerlijke dikke prima gebruiken tijdens een frisse ochtend wandeling.

 

Als je doorhebt welke basics onmisbaar zijn voor jou dan raad ik je aan om daarvan een goed voorraadje aan te leggen. Niks zo vervelend als dat je die ene grofgebreide trui niet aankan omdat dat je fijnste hemdje in de wasmand ligt.

 

3 Kleuren bepalen

Wat zijn, los van het modebeeld, kleuren die goed bij jou passen? Door kleuren te kiezen die goed passen bij de teint van je haar, huid en ogen maak je een meteen een sprankelende indruk op anderen. De verkeerde kleuren kunnen je daarentegen ‘onzichtbaar’ maken. Kleur kan ook een associatie of emotie oproepen waarmee je misschien rekening wil houden, tijdens een date of sollicitatiegesprek bijvoorbeeld.

 

Als je weet welke kleuren goed bij jou passen wordt het makkelijker om kledingkeuzes te maken. Als je binnen de zelfde kleurgroepen blijft is het makkelijker om 'oude' en nieuwe kleding met elkaar te matchen. 

4 Fashion upgrade

Door kleine details toe te voegen kun je je outfit een fashion upgrade geven. Denk aan een sjaal, hoed, riem, zonnebril, tas, nagellak en sieraden. Gebruik verschillende materialen in je outfit om ze meer te laten opvallen.

 

Vooral schoenen doen veel voor het gevoel van mode. Schoenen gaan modisch gezien langer mee dan kledingstukken en daardoor is het best verantwoord om af en toe schoenen te kopen die passen bij het huidige modebeeld. Sneakers en booties kunnen tegenwoordig prima onder een jurk of rok en zijn daarmee heel veelzijdig.

 

5 Blijf dicht bij jezelf

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is om dicht bij je eigen stijl te blijven. Hierdoor zijn je kledingstukken al snel te matchen met elkaar. Misschien vind je het lastig om te bepalen wat jouw stijl is? Kijk eens naar je favoriete kledingstukken en beschrijf ze voor jezelf in woorden; sportief, klassiek of vrouwelijk. Doe hetzelfde bij de kledingstukken in je kast die niet echt leuk vindt. 

 

Vind je juist meerdere stijlen leuk? Dat geeft niet want verschillende stijlen mixen kan prima, hoewel dat iets meer creativiteit vraagt van je innerlijke stylist. Kies iets waarin je je comfortabel en happy voelt!

 

6 Doe eens gek

Zelf ging ik regelmatig de fout in met jurkjes. Ik zag een prachtig exemplaar en bedacht dat ik het wel aan zou doen naar dat of dat feestje. Thuis voor de spiegel zag het er vaak net wat exotischer uit dan de bedoeling was en daardoor hangen ze nu nog onaangeraakt en met kaartjes aangehecht in de kast. Ik heb mijzelf inmiddels een jurkjes-koop-verbod opgelegd.   

 

Zie je écht iets waar je instant verliefd op wordt? Verwen jezelf dan eens goed. Maar… bedenk vooraf wel even of je het werkelijk gaat aandoen of dat het een lang en eenzaam leven achterin je kledingkast gaat leiden. Zo niet, gewoon dóen! 

 

Laura

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.