Stad vs. platteland

Gepubliceerd op 15 september 2020 om 09:57

Steden krimpen, het platteland groeit. Door corona zien steeds meer mensen de voordelen van rustige dorpen met veel groen in de omgeving. Het thuiswerken, soms met partner én kind(eren), doet ons realiseren ze dat het ook anders kan. Voor veel mensen was het een droom voor later, die nu door corona, in verhoogd tempo nagejaagd wordt. Wij hadden blijkbaar een vooruitziende blik want we maakte deze stap twee jaar geleden al.

 

Stad

Tot twee jaar geleden woonden we in Den Bosch in een gezellige volksbuurt tegen het centrum aan. We liepen in vijf minuten naar de markt en dat is heerlijk als je regelmatig de binnenstad wil opzoeken. Ik studeerde in Amsterdam en woonde daarna in Eindhoven en Den Bosch. Elke stad heeft zijn charme als je hem beter leert kennen en die liefde blijft. De stad maakte me echter ook steeds onrustiger met twee kleintjes. Altijd naar buiten om ze te laten spelen maar ze nooit alleen kunnen laten. Of steeds dat gevoel van FOMO als er iets te doen is. 

 

De stad is knus en warm en gezellig. Je kent er veel mensen en er is altijd wel aanspraak of wat te doen. De stadse mentaliteit bevalt ons beter dan de plattelandse, dachten we. We hadden geen idee waar we aan begonnen!

 

Buitenaf

Het was drie jaar geleden al een opgave om een huis 'buitenaf' te vinden en ik benijd degenen niet die nu op zoek zijn. Ik denk dat we wel op 25 huizen een bod hebben gedaan voordat het eindelijk raak was. We betaalden ruim een halve ton boven de vraagprijs en terwijl we het koopcontract aan het tekenen waren, werd de makelaar nog gebeld met overbiedingen. Randstedelijke toestanden! Maar men wat hebben we een plezier van ons heerlijke huis mét tuin. We leven veel meer buiten, dat doet wat met je hoofd!

 

Omdat we een perceel van 4000m2 moeten onderhouden, brengen we veel meer tijd buiten door. We hadden gedacht dit samen met een tuinman te doen maar het is gewoon ontspannend om na een lange dag werk een half uurtje in de tuin te rommelen! Verstand even op nul. Er leven uilen, spechten, roofvogels en zelfs vossen. We hebben walnoten, appels, peren, kersen en pruimen uit eigen tuin. Je krijgt veel meer bewustzijn en waardering voor de natuur. We leven in een oase!

 

Wat we ook ontdekten; er was een behoorlijk groep gelijkgestemden in ons dorp te vinden. Deze 'import' groep vindt elkaar in allerlei initiatieven. Er is een kookclub, een zang- en cabaret avond, carnavalsvereniging etc. Maar ook de instelling van de 'locals' is boven verwachting open en welwillend. Een buurjongen die even komt oppassen of sjouwen als het nodig is, de mensen zijn er gewoon voor elkaar. Deze saamhorigheid is iets wat ik in de stad niet heb ervaren. Natuurlijk is er ook meer roddel en achterklap maar daarvoor ben ik doof en blind.

 

Wel of niet?       

Twijfel je erover om de stad in te ruilen voor het platteland? Denk hier dan eerst goed overna:

Afstanden zijn langer dus je zult meer met de auto doen. Hoewel je regelmatig 'aanloop' hebt moet toch goed tegen de rust kunnen. Ben je bang aangelegd dan is geeft de stad misschien een veiliger gevoel (een grote hond en/of camera's lossen dat grotendeels op). Op het platteland zitten beestjes zoals processierups, muizen en spinnen. De buren hebben een haan en die maakt herrie, je went er aan óf niet. Het onderhoud van een huis met tuin kost tijd. Contact met de buren zou je als opdringerig kunnen ervaren maar je kunt ze daarentegen altijd vragen om hulp.

Wat mij betreft zijn dit zo'n beetje de nadelen die ik zelf ervaren heb. Het grootste voordeel wat mij betreft is de privacy die je ervoor terug krijgt. De stad zoeken we wel op als we daar behoefte aan hebben! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.