Vlieland is fantastisch!

Gepubliceerd op 28 augustus 2020 om 10:06

Al vroeg in het corona seizoen boekte ik een familiekamer bij Badhotel Bruin op Vlieland. Stevig geprijsd maar wel met een binnenzwembadje, want hé, het is en blijft Nederland. Een week lang met z'n vieren op 24 vierkante meter doorbrengen, zonder voorzieningen, is namelijk echt geen pretje. Ik werd wel gewaarschuwd door mensen die zeiden "het is standaard 10 graden kouder op de eilanden" dus voor de zekerheid had ik ook wat truien gepakt.

 

Harlingen

Middenin de hittegolf reden wij naar Harlingen, bepakt en bezakt met sweaters, regenjassen- en laarzen. De voorspellingen waren niet best. Boy were they wrong!  We hebben flink liggen zweten in het bed van onze prachtige, historische stadswoning Het Goede Leven in Harlingen. Het stadje is écht de moeite waard om te bezoeken. Harlingen was een belangrijke havenstad in de Gouden Eeuw en daardoor volgebouwd met de mooiste pakhuizen. Zelfs als je alleen de boot naar Vlieland of Terschelling neemt is het een must om een stop te maken bij Eetcafé Nooitgedagt. Als je denkt dat Friezen stug zijn, zullen ze je hier het tegenovergestelde bewijzen! 

 

* Eetcafé Nooitgedagt heeft heerlijke verse vis op het menu

De boot brengt ons in ruim twee uur naar Vlieland. De frisse bries is heerlijk nu de hitte al ruim een week aanhoudt. Het wad ligt droog en de boot moet bochten maken om in de vaargeul te blijven. Het is gek om te zien dat de zee zó ondiep is. Het is goed voor te stellen dat zeehonden, vogels en andere dieren hier volop kunnen broeden en eten. Niet voor niks staan de Wadden op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege de grote natuurwaarde. 

 

Vlieland

Vlieland, ook wel eens Vliebiza genoemd, móet de allermooiste stranden van Nederland hebben. Kan niet anders. Het weer helpt natuurlijk enorm mee maar echt, niet normaal mooi. Het is er godzijdank niet zo druk als op Ibiza. Op de drukste momenten is er nog volop ruimte voor iedereen, lekker coronaproof dus. Tijdens het zwemmen zien we zelfs een paar keer een zeehond nieuwsgierig zijn koppie boven het water uitsteken! De relaxte hippie sfeer vind je wel terug hier en daar, bij Badhuys en Oost bijvoorbeeld, hoewel we sommige locals ook betrappen op de minder sympathieke eilandmentaliteit.     

 

 

Op Vlieland fiets je. Het eiland heeft steile duinen dus soms is het aanpoten. Je komt (naald)bossen, heide, weilanden en veel duinen tegen. Er is onderweg niet veel gelegenheid voor een hapje of een drankje dus neem vooral zelf wat mee. Sowieso een aanrader om een lekkere picknickmand bij Leut op te halen. De natuur is zo prachtig en toegankelijk dat het zonde is om er geen gebruik van te maken. Behalve de mooie natuur is er, eerlijkheidshalve, ook niet veel te doen. Dat maakt Vlieland een perfecte plek om even tot rust te komen.

 

Vlieland is fijn en absoluut voor herhaling vatbaar. Om het te vergelijken met Ibiza vind ik wat ver gaan. Zoals gezegd zijn de stranden en de natuur fantastisch maar echte hippe of relaxte tenten zijn op één hand te tellen. Zelf zou het toch meer omschrijven als oer Hollandse kneuterigheid. Komt misschien ook doordat er Nederlands gepraat wordt en je gewoon een boodschapje bij de Spar kunt doen. Wil je een paar dagen écht de drukte uit zonder landsgrenzen over te gaan, is Vlieland een prima bestemming!    

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.