Japanse bloesems

Gepubliceerd op 15 mei 2020 om 10:07

Momenteel kan er maar heel beperkt gereisd worden. In april 2012 ben ik samen met mijn vriend in Japan geweest tijdens de Sakura oftewel bloesemperiode. Door de bloeiende bloesems overal word ik regelmatig aan deze prachtige reis herinnerd. Deze blog heb ik destijds geschreven en het leek me een goed moment om het hier nog eens te delen. Japan is namelijk een dikke vette aanrader om te bezoeken zodra het weer kan!     

Slapen in een mini-kamer

Vanaf het vliegveld in Osaka lukt het om naar Kyoto te komen via de metro, trein en bus. Dit is een behoorlijke opgave omdat niemand een woord Engels spreekt en de borden alleen in Japans zijn. Niemand kijkt je aan en in de trein is het volledig stil, je hoort nog geen telefoon piepen. Toch doet iedereen moeite om je te helpen als je wat vraagt, mensen zijn ontzettend vriendelijk. Ook is het overal súper schoon. Het hotel is prima (3* a €75 per nacht) alleen niet gemaakt voor lange Europeanen. In de badkamer kunnen we niet rechtop staan en onze voeten steken uit het bed.

Sushi & sake

Eten bestellen is lastig, de menu’s zijn alleen in Japans en ze serveren hier de meest vreemde gerechten. We proberen zomaar wat en meestal pakt het goed uit. 'Vegetarian' snappen ze vaak wel en is altijd veilig. We gaan naar de Nishiki market waar je lokale producten kunt proeven en kopen. Baby inktvisjes op een stokje, schilpadden en allerlei vreemd uitziende zee-beestjes kun je hier krijgen. Met name verse groenten en fruit zijn extreem duur. We hebben een bakje aardbeien voor 100€ gezien. Ons dieet bestaat deze dagen uit sushi want dat is normaal geprijsd. Japanners bieden ons regelmatig een glaasje lauw-warme sake aan, waar we geen nee tegen zeggen! 

 

Japanse tradities

De vele shrines (tempels) zijn fantastisch om te bezoeken. De Gouden Tempel (Kinkaku-ji) is prachtig gelegen in een volwassen bos. Evenals de Fushimi Inari Taisha een rustgevende plek om ook lekker rond te wandelen. De monniken die hier rondlopen zijn authentiek en het aantal toeristen valt ons reuze mee.

S ‘avonds gaan we naar de wijk Gion waar je Geisha's kunt spotten. In de meest donkere steegjes zitten tientallen restaurants verstopt achter dikke deuren waar je alleen als vaste klant kunt komen. S ‘avonds laat zien we twee Geisha's in vol ornaat een restaurant verlaten, iedereen die het ziet gaat er als paparazzi achteraan. Prachtig deze dames, ze lijken wel uit een filmset gestapt

.

Hakimi in het park

De volgende dag gaan we lunchen in het park, 'hakimi' is een spring blossom picnic party. De Jappen gaan helemaal uit hun dak in deze tijd. Ze brengen de middag of avond door met collega's in het park. Het hele park vol met jappen strak in pak, blij als kleine kinderen. Kyoto is de stad om traditioneel Japan te ontdekken. Hierna gaan we naar Tokio per bullet train om het moderne Japan te zien. 

 

Per bullet train naar Tokyo

Tokyo is groot, schoon, efficiënt, duur en met al zijn bijzondere inwoners overweldigend. We komen ogen tekort. De Jappen lopen overdag keurig in het gelid, letterlijk: overal staan ze in rijen opgesteld. Op straat zie je nergens afval terwijl er geen vuilnisbakken zijn. S ‘avonds laten ze alles los en is niks ongeoorloofd. Je door je collega's naar huis laten slepen omdat je te dronken bent om te lopen (op de maandag) of om een 'maid' met een kinderstemmetje te vernederen in een bar is heel normaal.

We zijn zelfs per ongeluk bij een bordeel binnen gestapt. De hele buurt zat vol met 'clubs', we wilden een avondje stappen. Blijken die clubs helemaal geen clubs te zijn... Zeker een paar honderd van deze clubs in de wijk Shinjuku. Ook sekswinkels zijn er volop, de vreemdste voorwerpen kun je er kopen.

 

Mode in Harayuku

Wat design en mode betreft is Tokyo een walhalla. In de wijk Harayuku vind je shops van jonge ontwerpers die te gekke dingen maken, creativiteit all over. 'Onze' Bas Kosters is hier blijkbaar upcoming, grote shop in belangrijke mall. De Jappen doffen zich helemaal op wanneer ze hier gaan winkelen. Het lijkt wel carnaval: we zien roodkapje, alice uit wonderland met haar konijn, lolita's, punkers, gothics etc. 'Als je maar opvalt' is het motto.

Tokyo vismarkt

We zijn te laat voor de veiling zelf (start 04.30u) maar we zien nog hoe alle vis wordt klaargemaakt voor transport. Alles wat je maar in de zee kunt vinden komt hier nog half levend voorbij, de Jappen kennen geen genade. We zijn geschokt en we overwegen om geen vis meer te eten. Als we de vismarkt gezien hebben gaan we toch maar wat overheerlijke verse sushi eten, mét blauw vin tonijn. Einde middag maken we een super romantische boottocht, we zien de skyline van Tokyo langzaam oplichten als de zon verdwijnt. Wat een bijzondere stad; ze heeft een speciaal plekje in ons hart!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.