Rondje Veluwe

Gepubliceerd op 20 mei 2021 om 17:09

In de meivakantie brachten we een aantal dagen door op de Veluwe. Twee jaar geleden hadden we ons dit niet kunnen voorstellen; de vakantie al fietsend en wandelend in Nederland spenderen. Toch is het bijzonder om in je eigen land (noodgedwongen) de toerist uit te hangen. Op de Veluwe is veel leuks te beleven!

 

Nationaal Park Veluwezoom

De Veluwezoom is het Zuidelijke gedeelte van de Veluwe en bestrijkt ruim 5000 hectare aan ongerepte natuur. De Posbank is hier ook onderdeel van. Vanuit landgoed Rhederoord (met een fijn terras!) bezochten we het park. Bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen zijn hier volop te vinden. Het is bijna niet herkenbaar als Nederland door de vele heuvels! Middenin het bos ligt de Carolinahoeve, een heerlijke plek om even uit te rusten en te lunchen.

 

Deelnemers van de Zevenheuvelenloop hebben een prachtige route uitgestippeld van 7,5 en 15km, makkelijk te volgen via paaltjes. Je kunt hardlopen of in eigen tempo wandelen. Je komt op de leukste paadjes terecht. Door het park lopen wilde paarden en Schotse hooglanders, reeën en wilde zwijnen. Hoe vroeger, of later, des te meer kans om wilde dieren te spotten. De natuur is hier sowieso prachtig!

 

Er zijn nog tal van andere routes te lopen en fietsen; het beste vertrek je vanaf Paviljoen de Posbank, met ruime gratis parkeerplaats. Op borden staan de verschillende routes aangegeven, Met (kleine) kinderen zijn er leuke routes te rijden zoals de Kastelenroute. Dit kan eventueel met een elektrische scooter van Veluweactief. Je ziet veel meer in een korte tijd en komt door leuke dorpjes waar je stops kunt maken. Er zijn speciale zitjes voor kinderen waardoor zij veilig mee kunnen.

 

Voor meer fietsroutes of een fijne navigeer app kun je het beste deze gebruiken: Fietsknoop, Fietsnetwerk en ANWB Eropuit. Om te wandelen zijn deze apps handig: AllTrails en route.nl.

 

Nationaal Park Hoge Veluwe

Rondom de Veluwe zijn tal van campings, b&b's en hotels te vinden van waaruit je je bezoek aan het Nationaal Park Hoge Veluwe kunt plannen. Voor een bezoek aan het park dien je kaarten te reserveren, kosten zijn €11,10 per persoon. Je kunt ook met de auto het park in (kosten €7,85)  waardoor je veel meer kunt zien. In het park kun je gebruik maken van gratis fietsen. Ingangen zijn er in Hoenderloo, Otterloo en Schaarsbergen.

 

Rondom het park zijn genoeg mooie plekken te vinden waar je niet hoeft te betalen voor toegang. Bijvoorbeeld Planken Wambuis. Ook hier kun je tijdens het fietsen of lopen edelherten en andere wilde dieren zien met een beetje geluk. Er is een leuke natuurspeeltuin van OERRR. Natuurmonumenten organiseert allerlei activiteiten voor kinderen, zoals op pad met de boswachter. Zorg wel dat je op tijd inschrijft want dit is erg in trek!

 

Momenteel is het trouwens hoogseizoen voor teken. Wees dus extra alert en controleer jezelf en anderen goed aan het einde van de dag. Wij liepen maar liefst drie teken op. Ze zijn ontzettend klein en verstoppen zich het liefst in knieholtes, liezen en op het hoofd. Als je ze binnen 24u verwijderd is er weinig aan de hand, daarna heb je een antibioticum nodig ter voorkoming van Lyme.

 

 

Vanuit ’t Leesten, bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, vertrekken veel leuke wandel- en fietsroutes. Volop parkeergelegenheid en een prima horecavoorziening. Voor kinderen zijn er een aantal routes gemarkeerd, zoals het wilde dieren pad. Tegen een kleine vergoeding krijg je een boekje met vragen en opdrachten. Prima plek om je de hele dag te vermaken! Ook in Hoenderloo, op het Schenkenshul, starten verschillende routes. Hier vind je een mooi Kabouterpad voor de allerkleinsten.   

 

Op de Veluwe is natuurlijk ook het Kröller Muller museum gevestigd. Helaas nog gesloten tijdens ons bezoek. Hier vindt je een beeldentuin en topstukken van Piet Mondriaan, Claude Monet en Pablo Picasso. Ontzettend de moeite waard om te bezoeken zodra het weer kan. Met kinderen is het klimbos is Apeldoorn ook een aanrader, reserveer ook hier van te voren!

 

Glamp Outdoor Camp

Ondanks de kou hebben we geslapen in een prachtige tent van Glamp Outdoor Camp. Deze pop-up camping is opgetrokken in Hoenderloo in een festival setting. Enorm sfeervol gemaakt met allemaal lampjes en een grote gezamenlijke tent met een grote vuurschaal. De ‘glam’ ontbrak wel een beetje want het festival sfeertje was nogal letterlijk doorgevoerd, inclusief tijdelijke toiletten en koude douches. Gelukkig konden we opwarmen in de hout gestookte hottubs! Voor kinderen een enorme beleving en je kunt gebruik maken van het naastgelegen Roompot zwembad. Er zijn nog enkele plekjes vrij voor het lange Pinksterweekend!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.