Harige monsters; eikenprocessierups (+tips)

Gepubliceerd op 6 juni 2020 om 09:58

Na de invasie van vorig jaar weet iedereen wel wat eikenprocessierupsen zijn en de overlast die ze kunnen veroorzaken als je er gevoelig voor bent. Jeuk aan huid en ogen, loopneus, kortademigheid en zelfs overgeven of koorts kunnen symptomen zijn die je kunt krijgen door de brandharen van deze lastpakken. Van alles hebben we uitgeprobeerd en hieronder delen we tips die het leed wat kunnen verzachten.

 

Vogels en insecten

In het vroege voorjaar kun je al beginnen met het lokken van vogels. Koolmezen, spreeuwen, boomklevers, spechten, wielewaal, kauwen, koekoek en vinken eten de rups al te graag. Zorg dus dat je deze vogels aantrekt door vogelhuisjes op te hangen bijvoorbeeld. Ook kun je speciale bloemenmix strooien zodat insecten worden aangetrokken. Onder andere de kleine poppenrover, rupsenaaskever, (bid)sprinkhaan, lieveheersbeestje en weekschildkever zijn natuurlijke vijanden van de rupsen.  

 

Spoelen en koelen  

Heb je last van jeuk, probeer dan niet te krabben maar spoel de huid gedurende enkele minuten met lauw water. De haartjes spoelen zo veel mogelijk weg. Er wordt ook wel gezegd dat je ze met plakband kunt verwijderen maar dat leek hier weinig te helpen. Heb je echt veel jeuk, knijp een schone theedoek uit onder koud water en leg die op de aangetaste huid. De kou verkoelt en zorgt ervoor dat de jeuk ten minste even verdwijnt. Je kunt nog een paar druppels muntolie op de natte handdoek sprenkelen, dit geeft extra verkoeling!    

 

Wassen en drogen

Kleding die mogelijk besmet is met baardharen van de rups was je het beste zo snel mogelijk op een hoge temperatuur, indien mogelijk 60 graden. Trek de kleding voorzichtig uit om contact met de huid te voorkomen. Doordat de brandharen via de lucht verspreid worden is het niet aan te raden om wasgoed buiten te drogen. Dat geldt voor ál het wasgoed; dus (zeker) ook handdoeken en beddengoed!

 

Nesten bestrijden

Wanneer je veel overlast hebt van nesten in bomen die zich bevinden op gemeentegrond, meld het dan! Vaak zet de gemeente professionele bestrijding in en bij een overlastmelding wordt jouw straat hopelijk een keer extra meegenomen. Dit jaar gaan we in onze straat met veel eiken, in samenwerking met een hovenier, de nesten aanpakken met het middel van Catefix. Een onschadelijk middel dat het nest fixeert waardoor de haren niet meer kunnen wegwaaien. Ik ben benieuwd!

 

Auto en dieren

Rij je door een gebied waar veel eikenprocessierups voorkomt? Zet de ventilator van de auto dan dicht. De haartjes zijn zo klein dat ze via de ventilator in je auto terecht kunnen komen. En als laatste willen we toch nog een keer benadrukken dat ook dieren veel last kunnen hebben van de rupsen. Zodra je huisdier klachten vertoont, bel dan altijd de dierenarts voor advies!   

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.